Dave The Diver review: een visspel als geen ander (2024)

Dave The Diver, een schattig juweel van een indiegame, slaagt erin een aantal enorm verschillende genre-ideeën te combineren tot een samenhangend geheel dat even verslavend als stijlvol is.

In de afgelopen jaren hebben veel games vismechanica in hun gameplay verwerkt. Titels als Red Dead Redemption 2, Stardew Valley of Sea of ​​Thieves zijn slechts enkele voorbeelden.

Echter, tot nu toe vonden de meeste releases waar de visserij op de voorgrond stond meestal een publiek in kleine groepjes enthousiastelingen.

Dave de duiker komt binnen. Ik was sceptisch over de combinatie van avontuurlijke RPG gameplay met sim-elementen voor restaurantbeheer, maar het overtuigde me binnen de kortste keren met zijn verslavende gameplay-loop en prachtig vormgegeven wereld.

Verhaal en setting

Het plot van Dave The Diver kwam als een aangename verrassing voor mij. Ik verwachtte niet veel verhaal van een spel draait rond duiken om vis te verzamelen voor een exotisch sushirestaurant.

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (1)

De openingsscène toont Dave, een zwaarlijvige duiker, die naar de Giant Blue Hole-regio reist om te helpen bij het runnen van een nieuw exotisch sushi-restaurant.

Samen met Bancho, een steenkoude, deskundige sushichef, en Cobra, een veteraan in de visindustrie, werkt hij onvermoeibaar om Bancho Sushi op de kaart te zetten van de beste opkomende eetgelegenheden.

Maar er is meer aan de plot van Dave The Diver dan dat. Zodra je voor het eerst in de Blue Hole duikt, wordt het nog interessanter.

Het blijkt dat het onderwatergebied een paar eeuwen lang werd bewoond door zeemeerminachtige zeemensen. Het blootleggen van hun mysteries vormt een groot deel van het hoofdverhaal.

Een cast van kleurrijke ondersteunende personages maakt de eerste titel van MINTROCKET des te gedenkwaardiger. Van de wapenexpert die in een kelder woont, via een studente die Dave's hulp voortdurend nodig heeft bij haar onderzoek, tot een gespannen maar goedhartige voedselcriticus, ze hebben allemaal interessante achtergrondverhalen en geestige oneliners om op te starten.

Dave de duiker-gameplay

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (2)

Een van de beste aspecten van Dave The Diver is hoe de game erin slaagt zoveel complexiteit in een paar eenvoudige gameplay-mechanismen te proppen.

Als resultaat hebben we een laagdrempelige, ongedwongen ervaring gekregen die verrassend diep gaat als je bereid bent er genoeg tijd in te steken.

De kern van de gameplay van Dave The Diver kan in twee delen worden verdeeld: onderwaterverkenning overdag en restaurantwerk 's nachts. Dat is echter een enorme oversimplificatie. Beide aspecten zijn met elkaar verweven en afhankelijk van elkaar, en er zit nog veel meer gameplay tussen.

Duiken in de Giant Blue Hole

In eerste instantie is het belangrijkste doel van het duiken in de procedureel gegenereerde onderwaterwereld om zoveel mogelijk vis voor Bancho Sushi te verkrijgen.

Naarmate je echter de vele geheimen van de Giant Blue Hole begint te ontdekken, zullen steeds meer bezienswaardigheden je proberen af ​​te leiden van die taak.

Om verder te komen in het hoofdverhaal, moet je een deel van het geld dat door het restaurant is gegenereerd, gebruiken om je duikuitrusting te upgraden. Hierdoor kun je dieper in de Blue Hole gaan, langer onder water blijven en, belangrijker nog, meer vissen vasthouden.

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (3)

De diepzee herbergt veel verborgen gebieden, kisten en wapenupgrades om te vinden. Ik merkte dat ik vaak verdwaalde in de verkenning in plaats van me te concentreren op het vangen van vis voor het restaurant.

Hoewel de meeste onderwaterwezens relatief gemakkelijk te vangen zijn (vooral als je het harpoengeweer een paar keer hebt geüpgraded), zullen ze niet allemaal zonder slag of stoot ten onder gaan. Sommige vissen zijn vijandig en zullen je proberen aan te vallen zodra ze je in het oog krijgen.

Dit geldt ook voor haaien, waarvan het vlees toevallig een van de meest waardevolle grondstoffen is die je voor het restaurant kunt krijgen. Het is daarom de moeite waard om op ze te jagen, aangezien haaiengerechten de beste prijzen opleveren en meer belangstelling wekken voor Bancho Sushi.

gevecht

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (4)

Over vijandige ontmoetingen met vissen en jacht op haaien gesproken, de gevechten in Dave The Diver zijn verrassend aantrekkelijk voor een 'visspel'. Naast de harpoen heeft Dave nog een hele reeks andere wapens tot zijn beschikking, die allemaal kunnen worden geüpgraded via de toepasselijk genaamde Weapon Shop-app op zijn smartphone.

Elke gevecht draait om het zorgvuldig navigeren door het aanvallende wezen om te voorkomen dat je geraakt wordt, dichtbij genoeg komen om het met je kogel te raken, terwijl je je zuurstofniveau in de gaten houdt.

De laatste vervult dezelfde functie als de gezondheidsbalk in andere spellen, wat betekent dat als een vijand je raakt, je zuurstof uitgeput raakt, waardoor je minder tijd onder water hebt.

Dave The Diver biedt ook tal van baasgevechten, waaronder een confrontatie met een reuzeninktvis of een wolfspaling, om er maar een paar te noemen.

Deze zaken kunnen langdurig en bestraffend zijn, maar ik denk niet dat ik een van deze gevechten meer dan een paar keer heb moeten proberen voordat ik uiteindelijk een wezen neerhaalde.

Restaurant management

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (5)

Als de avond aanbreekt, moet Dave zijn duikuitrusting uittrekken en werkkleding aantrekken en Bancho helpen zijn exotische sushirestaurant als ober te runnen. Op dat moment verandert de game in een restaurant-sim in Overcooked-stijl, waar je moet navigeren tussen het serveren van gerechten, het inschenken van drankjes en het malen van wasabi.

Als je een beetje verder komt in het verhaal, krijg je de mogelijkheid om meer werknemers aan te nemen als bedienden en koks, waardoor Dave wat meer onder druk komt te staan.

Naarmate het bedrijf groeit, zal het extra personeel echter van onschatbare waarde blijken te zijn om aan de eisen van een groeiend klantenbestand te voldoen.

Het runnen van een sush*tent in de 21e eeuw gaat echter over veel meer dan alleen lekker eten serveren. Spelers moeten een goede reputatie behouden op Cooksta, het op voedsel gerichte socialemediaplatform dat griezelig veel lijkt op Instagram.

Tevreden klanten zullen lovende recensies over Bancho Sushi achterlaten. Het verkrijgen van volgers en likes zal resulteren in een hogere ranking op Cooksta. Dit ontgrendelt op zijn beurt meer menu-items en stelt u in staat meer mensen aan te nemen om de onvermijdelijke toename van bezoekersaantallen te beheren.

Minstens zo belangrijk is het om in te checken in het restaurant via de Management-app op de smartphone van Dave. Het geeft u inzicht in zaken als best verkopende gerechten of de winstgevendheid van het restaurant. Dit alles zal u helpen erachter te komen op welke vissen u zich moet concentreren om te vangen en het avondmenu te plannen.

Afbeeldingen, geluid en prestaties

MINTROCKET heeft heel veel liefde in Dave The Diver gestoken, en dat blijkt niet alleen uit de gameplay. Ondanks dat het helemaal geen veeleisende titel is, ziet het er prachtig uit dankzij het handwerk pixel kunststijl en omgevingen boordevol details.

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (6)

Elk filmpje in het spel is iets moois. De anime-achtige cuts en montages, evenals de hilarische gezichtsuitdrukkingen van alle personages, waren genoeg om elk geanimeerd moment in Dave The Diver voor mij onverslaanbaar te maken.

Wat het geluid betreft, moet ik echt de pittige, bevredigende gerinkel, pings en "ka-chings" prijzen die in het restaurant weerklinken. Het voegt meer gewicht toe aan de vrij basale gameplay die voornamelijk bestaat uit naar links en rechts rennen en op de spatiebalk drukken.

Het is begrijpelijk dat de geluiden onder water niet zo uitgesproken zijn, maar dat deed niets af aan mijn plezier in het spel. Het droeg in ieder geval bij aan de onderdompeling; het voelde alsof ik echt honderden meters onder zeeniveau was.

Ook de soundtrack, grotendeels bestaande uit ambient muziek, is uitstekend in Dave The Diver. Het komt ook met de mogelijkheid om je eigen tracks te kiezen op Dave's smartphone.

Ik ben geen grote bugs tegengekomen gedurende de 30 uur die ik met het spel heb doorgebracht. Het is geen sinecure, als je bedenkt hoeveel verschillende gameplay-elementen MINTROCKET in deze titel heeft gepropt.

Al die maanden in Early Access waren absoluut goed bestede tijd als het ging om het oppoetsen van de ervaring en het wegwerken van technische tekortkomingen.

Dave The Diver voor- en nadelen

VOORDELEN

  • Verslavende gameplay-lus
  • Schitterende artdirection
  • Verrassend complex verhaal en personages
  • Bevredigende verkenning

NADELEN

  • Het zou kunnen zonder enkele van de minigames

Het Verdict

Dave The Diver is een van de beste pc-spellen Ik speelde dit jaar en het verraste me volledig. De combinatie van vissen, diepzee-exploratie en restaurantbeheer werkte verrassend goed, en ik kon het gewoon niet neerleggen. Wat het nog indrukwekkender maakt, is het feit dat dit de eerste volledige titel van MINTROCKET is.

Score: 9 / 10

Dave The Diver komt op 28 juni uit voor pc. A Nintendo Switch versie komt later dit jaar uit.

Dave The Diver review: een visspel als geen ander (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 5774

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.